Aquí trobaràs la recepta definitiva de l’hummus

Publicat el
06.07.2022

Aquí trobaràs la recepta definitiva de l’hummus

Aquesta setmana tindrem per fi l’oportunitat de descobrir tots els misteris que envolten el puré libanès de cigrons (i d’uns quants plats orientals més).

Aquests darrers anys, l’hummus s’ha convertit en un convidat habitual a les taules de la ciutat. La seva aparent senzillesa, el seu irresistible sabor i les saludables propietats dels seus ingredients han fet d’aquest clàssic de la cuina libanesa un element gairebé imprescindible de qualsevol sopar al terrat en bona companyia. La seva popularitat ha arribat a tal extrem que ja no ens conformem a gaudir de la recepta original, on l’humil cigró és la gran estrella, i ara ens atrevim a fer hummus de pastanaga, alvocat, remolatxa o, fins i tot, de xocolata.

Totes aquestes variants del plat tradicional poden tenir el seu encant, sens dubte, però mai arribaran a la sublim genialitat d’una recepta original que, en un primer moment, estava pensada per l’hora de l’esmorzar. De fet, arribar a dominar la fórmula màgica de l’hummus és gairebé un art, i per això és força habitual escoltar entre els seus practicants frases com «no acabo de trobar-li la textura», «no el gust del restaurant» o «és que no descobreixo quines són les seves proporcions». No hi ha res més difícil que dominar la senzillesa. 

Doncs bé, aquest divendres dia 8 de juliol tindrem per fi l’oportunitat de descobrir tots els misteris que envolten al puré fred de cigrons de la mà d’algú que ha mamat la seva recepta des de ben petit: el xef libanès Roger Le Boulanger. El Centre Cívic Barceloneta, en col·laboració amb l’Associació Catalunya-Líban, ha preparat un taller de cuina de tres hores de durada on no només ens desvelarà el secret de l’hummus de cigrons, sinó també el de tots els grans clàssics de la cuina del país que tenim a l’altra punta del Mediterrani, com ara l’aromàtic falafel, el sensual baba ganoush o el fresquíssim taboule. Al taller es faran servir productes d’origen ecològic, hi haurà una opció cent per cent vegetariana i, a més a més, totes les persones participants rebran un certificat d’assistència i aprofitament. Les places són limitades i l’obligatòria inscripció, que cal fer al correu electrònic sensibilitzacio@ambelliban.cat, té el mòdic preu de 15 euros.

I, per cert, com al Quèdequè ens agrada donar el que prometem, per acabar us oferim la recepta tradicional de l’hummus libanès, basada en la formulació que Salah Jamal va incloure al ja clàssic Aroma Árabe que es va publicar farà uns vint-i-cinc anys. Aquí la teniu (amb les nostres proporcions):

- ¼ kg de cigrons cuits (valen els de pot)

- 1 culleradeta petita i rasa de sal

- Grans d’all (dos si després heu de lluitar contra un exèrcit de vampirs, un si us agrada força el seu sabor i només mig per la resta de mortals)

- ¼ got de suc de llimona natural

- ½ de tahina (no qualsevol, la que posa «estil libanès»)

- 1 molt petit cop d’aigua mineral

- 1 cullerada de iogurt natural per donar-li una textura més fina (opcional, però força recomanable)

Preparació: poseu tots els ingredients al got de la batedora i tritureu fins a obtenir la textura desitjada. Estendre a un plat i decorar amb uns rajolins d’oli oliva, una mica de julivert i comí en pols. Mengeu-vos-el amb pa o llepant-vos els dits.