El preu de tot el que mengem

Publicat el
17.10.2022

El preu de tot el que mengem

Una setmana per indagar en el veritable cost d’omplir la cistella del súper. Si ja et semblava cara, espera’t a descobrir tot el que hi ha al darrere.

Els camps del Mediterrani estan plens de cítrics, però les mandarines que menges venen de Sud-àfrica. Els espàrrecs amb més pedigrí són els de Navarra, però darrere una etiqueta de cognoms bascos hi ha un producte conreat a la Xina. I algú havia dit que l’alvocat era un fruit tropical, però el que avui estàs pagant a vuit euros ha crescut als camps d’Almeria. La globalització de la cadena alimentària ha creat tot un seguit de situacions difícils d’entendre, que generen sobreabundància a unes parts del món mentre provoquen fam a unes altres. Aquesta setmana tenim l’oportunitat de descobrir quines són les conseqüències reals del desgavell alimentari que vivim, i quines són les alternatives reals per no pagar-ne encara un preu més elevat.

Primer, parlem de menjar

Aquest dimarts dia 18 arrenquen les Jornades d’Apropament a la Diversitat Cultural, una trobada que proposa enfortir els vincles entre totes les cultures que conviuen a la ciutat de Barcelona. En aquesta 23a edició, que porta per títol «Interculturalitat, alimentació i sostenibilitat», el tema central de les jornades serà tot allò que mengem i les conseqüències que té sobre el conjunt del planeta. Tres jornades de xerrades i debats que tindran lloc al Casal Pou de la Figuera, al barri de la Ribera.

La primera de les jornades abordarà el concepte de «sobirania alimentària» amb la projecció del documental Humus, les vides darrere el que mengem. La segona, dimecres 19, tractarà el fenomen migratori que causa l’espoli alimentari dels països del Nord sobre els del Sud. I, per últim, la tercera sessió parlarà d’agricultura ecològica amb una xerrada i un taller participatiu sobre aliments de proximitat. Cada jornada té una durada de dues hores i són gratuïtes; només cal inscriure’s al codi QR que trobaràs a la pàgina de l’activitat.

I, després, parlem de beure

La Terra és aigua en les seves tres quartes parts. Però «algú» ha decidit convertir la substància més abundant del planeta en una mercaderia com qualsevol altra. Una mercantilització que està tenint unes conseqüències catastròfiques per tot el planeta. Amb l’objectiu de posar sobre la taula els efectes nocius que té la privatització del subministrament d’aigua, Enginyers Sense Fronteres ens proposa l’espectacle «Be Water» el divendres 21 d’octubre a la Nau Bostik. Ës un espectacle per a tots els públics que, a partir d’una paròdia d’un show televisiu, planteja un futur distòpic on l’aigua s’ha convertit en moneda de canvi. Per sort, encara som al present i, per veure «Be Water» no haureu de canviar cap moneda; l’entrada és gratuïta.