Inicia’t en la cuina vegana

Publicat el
14.04.2023

Inicia’t en la cuina vegana

Després del boom del vegetarianisme, el veganisme es consolida com una tendència a l’alça. Mica en mica el receptari es va ampliant per aconseguir que les persones veganes també puguin gaudir d’una alimentació variada i saborosa. Iniciar-se en aquest univers culinari és més fàcil del que sembla i a Barcelona hi ha tallers per aprendre les receptes bàsiques per començar.

Comencem pel principi: què vol dir ser vegà o vegana? Bàsicament vol dir no consumir cap mena de productes que tinguin un origen animal. A diferència de les persones vegetarianes, la majoria de les quals mengen ous, llet o derivats de la llet com els iogurts o el formatge, el veganisme parteix de la base que aquests productes també són fruit de l’explotació animal i per tant els rebutgen. La mel, que està produïda per les abelles, també és un aliment que no entraria dins una dieta vegana.

Tot i que cuinar sense tots aquests ingredients pugui semblar un repte massa complicat, la veritat és que les persones veganes no mengen només amanides. El llibre de receptes del veganisme s’està ampliant i cada vegada s’hi afegeixen més i més combinacions saboroses i fàcils de fer. Als restaurants ja és habitual que existeixin opcions veganes i la indústria alimentària també s’ha posat les piles per crear aliments cent per cent vegetals que podem comprar fàcilment al supermercat.

Tant si estàs pensant en fer una transició cap al veganisme com si simplement vols incorporar més receptes vegetals a la teva dieta, pots apuntar-te a algun dels tallers que es faran en els propers dies a Barcelona organitzats per l’associació Zero Waste.

Si ets d’esperit mediterrani, el curs de cuina vegana amb plats d’Itàlia i Grècia és perfecte per a tu. Aprendràs a preparar alguns plats tradicionalment vegetarians de les seves cultures i també a adaptar-ne d’altres substituint els ingredients d’origen animal per altres opcions vegetals. Moussaka, mezze, pasta, arancini... Fets cent per cent amb ingredients d’origen no animal.

La cuina vegana també té avantatges per a les persones amb al·lèrgies o intoleràncies a l’ou o els làctics però, què passa amb el gluten? Tot i que cuinar sense productes animals i també sense gluten pugui semblar directament impossible, hi ha algunes receptes senzilles per aconseguir-ho. Al curs de cuina vegana i sense gluten que es farà al Centre Cívic Pati Llimona descobriràs alternatives a les textures, colors i sabors d’aquests ingredients i prepararàs receptes fàcils i delicioses com les boles d’arròs japoneses farcides, lassanya o croquetes, entre moltes altres coses.

I si el que t’està frenant per apuntar-te al veganisme és el teu amor pels formatges, no abandonis encara: al taller sobre formatges vegans del Centre Cívic Guinardó descobriràs les alternatives als formatges tradicionals i aprendràs a identificar i utilitzar els ingredients necessaris per elaborar-los.

Com acostuma a passar, amb el veganisme tot és començar. I si ho pots fer de la mà de persones que en saben i que t'ajuden a descobrir els principis bàsics de la cuina vegana, et resultarà molt més fàcil!